PEAT Tehnike

Bazični (plitki) PEAT

PEAT je nastao iz tzv. “meridijanskih” terapija. ali ih je vrlo brzo prevazišao po svojoj efikasnosti.

Cilj Bazičnog PEAT-a je smanjenje intenziteta neželjenog emotivnog stanja. Sve druge PEAT tehnike su usmerene na potpuno uklanjanje problema.

Ipak, pokazalo se da višestruka primena Plitkog PEAT-a dovodi do potpunog uklanjanja problema na kome radite.

Ova tehnika se uči za samo 1 sat. Ipak, ne preporučujem vam da se bavite samo njome. Bilo bi vam potrebno mnogo više vremena za postizanje trajno dobrih rezultata.

“Poluduboki” PEAT

1999-te godine, odmah nakon njegovog nastanka, pohadjao sam Kurs Bazičnog PEAT-a kod Živorada Mihajlovića Slavinskog. Radeći ovu tehniku svakodnevno, spontano sam počeo da je radim nešto drugačije. Godinu dana kasnije, kada sam prošao obuku za Procesora, shvatio sam da je taj “moj” način vrlo sličan Dubokom PEAT-u.

Zato sam ga, možda malo nespretno, nazvao Poluduboki PEAT. Uz to što daje bolje, stabilnije i trajnije rezultate od plitkog, on se pokazao kao izuzetno dobra priprema za učenje viših nivoa. Zato sam ga uvrstio u program iako, oficijelno, nije deo Živoradovih Spiritualnih Tehnologija..

Duboki PEAT Drugi nivo – DP2

Postoje samo 4 vrste sadržaja svesti. To su:

  • Misli
  • Emocije
  • Telesne senzacije
  • Slike

Ma koliko se trudili, nikada nećete naći neku petu vrstu sadržaja svesti.

U DP2 naizmenično tražimo, misli i slike, s jedne i emocije i telesne senzacije, sa druge strane. Kroz ovaj proces spontano se javljaju potisnuti, podsvesni psihički sadrzaji. Osvešćivanje dovodi do oslobadjanja od njih. Samim tim, posle serije negativnih sadržaja počinju da se pojavljuju pozitivni. Tada jasno vidimo da je problem od koga smo krenuli – nestao.

DP2 se uči u toku jedne i po seanse, što maksimalno traje 2 sata.

Prva seansa je posvećena učenju same tehnike, dok onu drugu “polovinu” seanse koristimo za proveru da li to dobro radite ili ne.

Uglavnom, svi polaznici to dobro shvate od samog početka, tako da se retko dogadja da budu potrebne ikakve korekcije.

Duboki PEAT 4 nivo – DP4

Pre njega postojao je DP3 koji je ubrzo izbačen iz upotrebe pojavom DP4 tehnike. U pitanju je bila samo jedna mala izmena u radu sa DP3, koja se pokazala kao jako dobra, pa je tako stvoren DP4.

Na zahtev jedne polaznice, pokušao sam da tekstualno objasnim kako se radi Duboki PEAT 4 nivo. Ispisao sam nekoliko stranica u pokušaju da dam kompletno uputstvo.

Rezultat je bio komično-tragičan. Nisam uspeo da objasnim, a polaznicu sam samo uveo u stanje konfuzije.

Kad sam je podučio tehnici, za oko 1 sat praktičnog rada, sve joj je postalo potpuno jasno.

Ni lakše tehnike za učenje, ni teže da se rečima objasni.

DP4 se takodje uči tokom 2 sesije (prva za učenje, a druga za proveru) u ukupnom trajanju od oko 2 sata. Ova tehnika je odlična za rad sa traumatičnim iskustvima, kao i sa psihičkim slikama koje su nam se “urezale” u svest i vrše negativan uticaj na nas.

Takodje, ovom tehnikom lako se uklanja zavisnost od kocke, što sam bolje opisao na ovom linku.

Univerzalni Proces (UP)

Nastao je iz DP4 i predstavlja njegovu nadgradnju, sto ne znači da je ovaj prethodni “otišao u penziju”. Lako se uči, takodje u 2 sesije od po 1 sat, a možete ga primenjivati kad god vam se za tim ukaže potreba.

Ovde se mnogo česće (nego kod DP2 i DP4) javlja potreba za korekcijom u drugoj sesiji. Paradoksalno, razlog za to je u neverovatnoj jednostavnosti ove tehnike. Većina polaznika oseti potrebu da je makar malo”zakomplikuje”, što se pokazalo kao sasvim nepotrebno.

Na sreću, te suvišne “komplikacije” svi lako odbace tokom druge seanse, kada uvide njihovu izlišnost. Tada postaju sposobni da jednostavno i laserski precizno provedu sebe (ili klijenta) kroz proces.

UP je moja omiljena tehnika. Ona daje fantastične i super brze rezultate, ali je nepravedno zapostavljena. Većina PEAT Trenera i Procesora je veoma retko koristi.

Ukoliko nemate ambicije da se profesionalno bavite PEAT-om, Univerzalni Proces će vam biti sasvim dovoljan alat za rešavanje i uklanjanje 80-90% vaših životnih problema.

Dakle, nije neophodno da znate sve PEAT tehnike, većini ljudi Univerzalni Proces će biti sasvim dovoljan.

Za onih najtvrdokornijih 10-20% vasih problema, biće vam potreban

Duboki PEAT

Duboki PEAT je kruna rada Slavinskog.

Iako su se kasnije pojavili “novi nivoi”, nijedan od njih nije prevazišao sveobuhvatnost, dubinu i univerzalnost Dubokog PEAT-a.

Duboki PEAT je ujedno i najteži za učenje. Potrebno je 6-8 sati rada, rasporedjenih u najmanje dva dana.

Većina PEAT Trenera organizuje dvodnevne grupne seminare, posle kojih izdaju sertifikate o uspešno završenoj obuci za PEAT Procesora.

Procesor treba da bude sposoban da samostalno, na sebi i na klijentima, radi procese Dubokog PEAT-a.

Primetio sam da često nije dovoljno da se prodje dvodnevna obuka da bi neko postao dobar Procesor. Neki u tome uspeju, ali mnogi ne. Glavni razlozi neuspeha mogu biti sledeći:

Grupni rad ima neke prednosti, razvija se energija grupe, raste entuzijazam i proces učenja teče glatko. Mana je to što voditelj nema dovoljno vremena da se posveti svakom pojedincu.

Drugi problem takodje nastaje iz grupnog rada. Svima nama je, još iz školskih dana, ostala navika da se pokažemo kao dobri djaci pred učiteljem. Iz tog razloga, često nećemo postaviti pitanje koje nam se nameće, već se pretvaramo da razumemo. Takodje, ne želimo da ispadnemo glupi pred drugim polaznicima.

Treci problem je to što je celokupna obuka spakovana u samo dva dana. Ne ostavlja se dovoljno vremena da se pojedini, teži delovi potpuno asimiluju.

Polaznik stiče utisak da mu je sve jasno, ali kada počne samostalno da radi, dodje u situaciju da se zaglavi na nekom mestu, koje nije u potpunosti savladao.

Zato sam razvio drugačiji, ekstenzivniji pristup koji daje bolje rezultate.

Radim, isključivo, individualno sa klijentom, jedan na jedan,

sa pozivima (tj. online sastancima) u razmaku od 3-7 dana.

Učesnik ima dovoljno vremena na raspolaganju da potpuno usvoji tehniku kroz samostalni rad i vežbanje.

Jer, kao što reče moj mudri učitelj Živorad:

“Vežba čini majstora, ako majstor čini vežbu”.

Individualni Proces Samospoznaje (IPS)

IPS je tehnika samospoznaje ili prosvetljenja.

Prema istočnjačkim mudracima prosvetljenje je krajnji cilj svakog ljudskog bića.

Mnogi smatraju da je prosvetljenje dostupno samo Himalajskim jogijima, zen budistima, ili hrišćanskim monasima. Ali to nije tako. Prosvetljenje je “samo” spoznaja vaše prave suštine. Zato ja više volim da koristim termin Samospoznaja.

Postoje najmanje dve vrste prosvetljenja: privremeno i trajno. IPS tehnikom dolazite do privremenog. Posle toga, vraćate se u Ego, ali sada sa jasnom slikom ko vi jeste zapravo, sa spoznajom svoje prave suštine.

Razlika izmedju ovo dvoje je kao da se nalazite u sobi sa upaljenom svećom ili za vreme sunčanog dana. Sunce vam omogućava da jasno vidite svet oko sebe, ali je svetlost sveće već dovoljna da razbije mrak.

Mnogi se baš tako osećaju posle samospoznaje, kao da više ne žive u mraku.

Prosvetljenje je najprirodnije i najnormalnije stanje koje možete da imate.

IPS je moja tehnika koju sam razvio iz tehnike IGI (Individualni Gnostički Intenziv) Živorada Mihajlovića Slavinskog i nekih drugih metoda. Uz to, ubacio sam neke svoje dodatke koji ubrzavaju proces i čine ga efikasnijim.

Na kraju procesa, postavljam vam set pitanja, koja sam osmislio kako bih vam omogućio da i intelektualno shvatite šta ste upravo doživeli. Tu više nema nedoumice. Iz odgovora koje dajete biće i vama samima apsolutno jasno da ste direktno iskusili i doživeli krajnju suštinu sebe, pa i i sveta oko vas.