Kako biti srećan?

2018-te godine na Univerzitetu u Bristolu pokrenuta je studija zasnovana na kursu koji su nazvali “Nauka o sreći”. Izvestan broj studenata dobrovoljaca podvrgnut je treningu koji je imao za cilj povećanje osećaja sreće i blagostanja.

Kurs je osmišljen u skladu sa najnovijim naučnim saznanjima na ovu temu. Pokazalo se da je lični osećaj sreće i blagostanja kod pojedinaca tokom kursa porastao za 10-15%.

Dve godine kasnije, isti studenti su ponovo anketirani i pokazalo se nešto što se moglo unapred očekivati. Naime, ispitanici koji su i dalje praktikovali naučene veštine bili su znatno srećniji od onih koji su zapostavili primenu istih.

Dakle, kako biti srećan? Kratak odgovor bi bio – stalnom praksom!

“To je kao da idemo u teretanu, ne možemo očekivati da odradimo jedan sat i da budemo spremni zauvek. Bas kao sa fizičkim zdravljem, moramo kontinuirano da radimo na svom mentalnom zdravlju, inače su poboljšanja privremena” – rekao je Brus Hud u saopštenju Univerziteta.

Iz ličnog iskustva mogu reći da je isto i sa PEAT tehnikama. Ako prodjete samo Prvi stepen PEAT Akademije doživećete poboljšanje u svim aspektima života. I to će trajati izvesno vreme, kod nekog duže, kod nekog kraće.

Ali samo oni koji kontinuirano nastave sa primenom naučenih PEAT tehnika postižu trajno dobre rezultate.

Ova poboljšanja su veća od onih 10-15% koje su postizali u Bristolu.

Istraživanje radjeno na Bristolskom univerzitetu podstaklo me je da i sam pokrenem slično medju onima sa kojima radim ili sam radio PEAT. Naravno, bez ikakvih pretenzija da ga nazovem naučnim.

Dakle, odlučio sam da svima njima u ličnom razgovoru postavim dva pitanja. Da ocene svoje stanje pre i posle PEAT-a ocenom od 0-10. Rezultate cu izneti ovde kad završim sa istraživanjem.

U medjuvremenu, ovde cu objavljivati rezultate kako budu pristizali Neće biti pominjanja ličnih imena, zvaću ih Osoba A, B, C itd. Uz ocene koje su dali sami sebi, davaću i njihove komentare u skraćenom obliku.

Osoba A. Posle 3 sesije, 1 stepen PEAT Akademije. Ocena 3 pre, a sada je neodlučna izmedju 5 i 6 (posle 3 sesije). Komentar: “Ranije sam bila bukvalno zakovana u negativne emocije, brige i tugu. Sada se one menjaju. I sada naidju neprijatne, ali sve češće se javljaju i one pozitivne. Sada ponovo mogu da se radujem nekim stvarima”.

Osoba B. Njen komentar na njeno sadašnje stanje posle 10-tak PEAT sesija: “Dobra sedmica!”. Zanimljiv je njen opis njenog stanja pre početka naseg rada “Čista NULA. Bila sam hodajući leš”.

Osoba C. Ocena pre – 6, posle 9 sesija – 7. Komentar: “Ova sedmica lako moze da preraste u 8 i 9, i to zavisi od mog rada tj. primene naučenih PEAT tehnika”.

Nastaviće se…..

Ljubinko Stevanović
Ljubinko Stevanović Praktikant i Procesor PEAT Metode od 2001. PEAT Trener od 2017. Autor Metode PULIR: "Put Ubrzanog Integralnog Ličnog Razvoja".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *