Kako da ostvarite bilo koji cilj za godinu dana?

Postavite sebi nekoliko ciljeva koje želite da ostvarite u periodu od godinu dana!

Ciljevi treba da budu realno dostižni, ali nikako skromni. Treba da budu jasno izraženi. Da možete da opišete svoj cilj u jednoj rečenici koju može da razume dete od 5 godina. Postavite rokove! Cilj bez roka – nije cilj.

Zapišite svoje ciljeve! Kupite svesku za tu svrhu i u njoj zapisujte listu svojih ciljeva.

Neka vam ciljevi budu izraženi u sadašnjem vremenu kao da su već ostvareni. Treba da počinju ličnom zamenicom Ja, a zatim sledi neka radnja.

“Ja zaradjujem 3,000 evra mesečno do 31.12.2024” je primer dobro izraženog cilja.

Napravite PLAN za ostvarenje svakog svog pojedinačnog cilja. Ovo je najvažniji deo. Dajte sebi vremena da napravite detaljan plan. Listu potciljeva, odnosno manjih koraka koje trebate da uradite kako biste ostvarili glavni cilj. Hronološki uredite svoj plan. Kojim ćete redosledom šta od tih malih koraka činiti.

Sada prelazimo na svakodnevnu rutinu. Šta je to što treba da radite svakog dana kako biste ostvarili svoje ciljeve za godinu dana. Krenite ODMAH! Detaljan plan ćete napraviti kasnije.

  1. Svakog jutra u svoju svesku (dnevnik) zapišite svoje ciljeve. Svakodnevno podsećanje sebe na svoje ciljeve je moćna tehnika. Zasada mi samo verujte, a u to ćete se i sami uveriti posle 20-tak dana ove prakse.
  2. Svakog jutra (ili uveče za sutrašnji dan) zapišite šta biste tog dana mogli da uradite kako biste se približili ostvarenju svakog od svojih ciljeva.
  3. Odaberite jednu stavku sa te liste. Zapitajte se: “Kada bih danas trebao da uradim samo jednu stavku sa ove liste koja bi ona bila?” Izaberite onu koja ce doneti najbolje posledice u budućnosti! To je pristup koji zovem SJJV (Samo jedno je važno).
  4. Uradite SJJV. Ako uradite samo to toga dana, smatrajte taj dan uspešnim. Ako uspete da uradite i drugu najvažniju stvar, smatrajte taj dan super-uspešnim.
  5. Ako bude vremena uradite i treću najvažniju stvar sa liste.

Držite se ove dnevne rutine i postići ćete neverovatne rezultate za kratko vreme. Mnogi su udvostručili ili utrostručili svoje prihode za samo godinu dana.

Čuveni Voren Bafet je stekao bogatstvo tako sto je svakog dana radio “samo” tri najvažnije stvari, a ostatak vremena posvećivao čitanju.

O vrednosti zapisivanja ciljeva govori istraživanje sprovedeno na Harvardu 1979-1989 godine.

Naime, 1979-te godine Harvardski univerzitet je sproveo anketu medju studentima postdiplomskih studija. Postavili su im dva pitanja 1. Da li sebi postavljate ciljeve? 2. Da li zapisujete svoje ciljeve?

Rezultati su bili ovakvi. 84% ispitanika nije sebi postavljalo ciljeve. 13% je postavljalo, ali ih nisu zapisivali. Samo 3% anketiranih studenata je postavljalo sebi ciljeve i zapisivalo ih.

Harvard ne bi bio Harvard kad ne bi istraživanja dovodio do kraja. 10 godina kasnije, 1989-te ponovo su anketirali iste ljude.

Rezultati su bili fascinantni. Onih 3% studenata koji su zapisivali svoje ciljeve, imali su zajedno mnogo veće prihode od ostalih 97%.

Toliko o vrednosti svakodnevnog zapisivanja ciljeva.

Brajan Trejsi je od ovoga napravio čitavu nauku. U ovom postu je u kratkim crtama izloženo ono najvažnije iz te nauke. Sumarizacija nauke Brajana Trejsija u 500 reči. Ukratko, počnite da radite ovako i ostvarićete svoje ciljeve za vrlo kratko vreme.

Kad počnete da radite na svojim ciljevima susrešćete se sa otporima i blokadama. Da ih prevazidjete, pomoći ce vam PEAT i PULIR.

Ako želite da bolje proučite metodu Brajana Trejsija, koja je u skraćenom obliku izložena u ovom postu, naručite njegovu knjigu “Završi to odmah”. Cena knjige je 1.000 dinara + poštarina. Naručite je preko Kontakt forme!

Kupovinom knjige dobicete BESPLATNU 15-minutnu PEAT seansu. Razrešićete jedan svoj životni problem i uverićete se u moć PEAT metode.

Trebaće vam jedna sveska formata A5 za svaki mesec. Evo kako može da izgleda deo vašeg dnevnika za odredjeni datum:

Ljubinko Stevanović
Ljubinko Stevanović Praktikant i Procesor PEAT Metode od 2001. PEAT Trener od 2017. Autor Metode PULIR: "Put Ubrzanog Integralnog Ličnog Razvoja".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *